Charmante dorpjes en het rustgevende polderlandschap maken van De Westhoek de ideale plek voor een ontspannende uitstap op het water. Langs de 163 km lange route kom je ook heel wat historische monumenten en gebouwen tegen. Sommige roepen de sfeer van de middeleeuwen op, andere vertellen boeiende verhalen over 'den grooten oorlog'.

Routes en vaaruren

Start - bestemming Vaaruren Kanaal
Brugge Nieuwpoort Diksmuide 7u 30min Kanaal Gent-Brugge-Oostende, Kanaal Passendale-Nieuwpoort, Verbindingskanaal, IJzer
Diksmuide Ieper - Fintele Veurne 11u IJzer, Kanaal Ieper-Ijzer (Kanaal van de Ieperlee), Lokanaal
Veurne Nieuwpoort 1u 15min Kanaal Nieuwpoort - Duinkerken
Nieuwpoort Brugge 5u 30min Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, Kanaal Gent-Brugge-Oostende
Optioneel: Veurne Adinkerke (+ Adinkerke -Nieuwpoort) 2u 30min Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, Canal de Furnes

Toerisme

In Oostende ligt de Mercator voor anker, een zeilschip dat van 1932 tot 1960 dienst deed als opleidingsschip voor de officieren van de Belgische koopvaardij. Vandaag is de driemaster een museum vol nautische schatten.

Verscholen in de duinen van de Oostendse Oosteroever ligt Fort Napoleon. Het militaire gebouw uit de tijd van Napoleon werd volledig gerestaureerd en biedt nu onderdak aan een museum en een restaurant. Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht over de duinen.
De sluis van Passendale stamt nog uit de 17de Eeuw. Het kunstwerk vormde toen een belangrijke schakel in de verbinding tussen de kust en het achterland. Vandaag is het een beschermd monument.

In de Dronkenput in Middelkerke heb je het gevoel je evenwicht te verliezen. De waterput werd eind 19de eeuw plotseling schuin omhoog opgestuwd. Je krijgt hier de neiging om je evenwijdig te houden met de pijlers, die een hellingsgraad van 12% hebben.

Wie zin heeft in ribbetjes kan o.a. aan de Rattevallebrug in Middelkerke terecht.
Het Grand Hotel Bellevue in Westende is een opmerkelijk gebouw in Belle époquestijl van architect Octave Van Rysselberghe. Danzij de opvallende, ronde uitbouw kreeg het gebouw de beijnaam 'De Rotonde' mee. In 2009 fungeerde het als decor voor het VT4-programma 'Het Hotel: Westende'.

Nieuwpoort was vroeger één van de belangrijkste vissershavens van de kust. De garnaalvangst en het lijnvissen blijven een Nieuwpoortse specialiteit. Breng zeker eens een bezoek aan de levendige vismijn en de jachthaves, die niet minder dan 2500 ligplaatsen bieden. Liefhebbers van de watersport kunnen terecht op de verschillende domeinen van Sport Vlaanderen (vroeger Bloso).

In Dikmsuide herinneren talrijke monumenten aan de Eerste Wereldoorlog. Indrukwekkend zijn in elk geval de IJzertoren, museum aan de IJzer en de Dodengang, een loopgravenstelling van het Belgische leger aan de IJzer.

De IJzer heeft het verloop van WO I sterk beïnvloed en er een belangrijke rol in gespeeld. Langs deze stroom werd immers het Duitse offensief in oktober 1914 tot staan gebracht door het laten overstromen van de aanliggende gebieden (de zgn. IJzervlakte). Deze inundatie gebeurde in drie fasen, en slechts na de derde werd de opmars van het Duitse leger definitief gestuit en werd dit gedwongen tot een kleine terugtocht.

De voornaamste uitvoerders van deze inundatie werden later herdacht door hun foto op de bankbiljetten van 1000 fr. Op deze rivier vaart men als het ware langs de frontlinie waar vier jaar lang strijd werd geleverd. Enkele aanlegplaatsen zijn aangeduid op het bijgevoegde kaartje van het strijdtoneel (waarop het destijds onder water gezet gebied is aangegeven).

Voor meer informatie zoals de oorlogsmusea, oorlogsbegraafplaatsen kan men terecht op de volgende website: www.100jaargroteoorlog.be

Absoluut niet te missen is de Grote Markt van Ieper met onder meer de beroemde Lakenhalle, het Belfort, het gerechtsgebouw en het Oud Kasselrijgebouw, vandaag de Rechtbank van Koophandel. Op de eerste verdieping van het heropgebouwde Lakenhalle huist het In Flanders Fields Museum dat je terugvoert naar '14-'18, de periode van WO I. Ook een bezoek aan de Menenpoort is indrukwekkend.

Vanuit Ieper kun je langs het kanaal naar Komen fietsen langs de Kanaaldijkenroute.
In Fintele bevinden zich enkele uitstekende palingrestaurants. Vlak bij de sluis situeren zich ook de restanten van de oude Hooipietebrug.

Het pittoreske dorpje Lo-Reninge kreeg in 1985 officieel de titel van Luilekkerstad. De kazen hier zijn wereldberoemd, en ook de koekjes van Jules Destrooper worden er geproduceerd (bezichtiging mogelijk via Bezoekerscentrum). In de kelder van Lauka, het mooie kantoor van de toeristische dienst, snuif je nog de sfeer van de oude koekjesfabriek op.

Veurne, met haar jachthaven in het centrum van de stad, is zowat een openluchtmuseum met het Stadhuis en het Landhuis in respectievelijk Vlaamse en Italiaanse renaissancestijl, het Spaans Paviljoen en de Sint-Walburgakerk. Veurne heeft ook heel wat lekkers te bieden, zoals de streekspecialiteiten witte worst, potjesvlees en kletskoppen. Er is wekelijkse markt op woensdag.

In Adinkerke kunnen de jongsten en minder jongen zicht uitleven in Plopsaland.

Uitbreidingsmogelijkheden

  • Aansluiten op lus Noord-Frankrijk
  • Aansluiten op lus Leiestreek - Kortrijk & Gent