Wie van de Leie en al haar schilderachtige schoonheid wil genieten, kan via deze vaarroute op ontdekking gaan. Op het meest schilderachtig stukje Leie, de Oude Leie, ontdek je onder andere Deinze, met het Kasteel van Ooidonk, Deurle en Sint-Martens-Latem met zijn vele kunstgalerijen en terrasjes. Uiteraard mankeert het historische en veelzijdige Kortrijk en Gent niet en kunt u genieten van een stukje Vlaamse Ardennen in Oudenaarde.

Routes en vaaruren

Start - bestemming Vaaruren Kanaal
Beernem Deinze Kortrijk 7u Kanaal Gent-Oostende terug tot aan de sluis van Schipdonk, Afleidingskanaal van de Leie, Deinze (jachtaven aan Brielmeersen), Leie tot Kortrijk (jachthaven en ligplaats op aftakking Leie)
Kortrijk Oudenaarde Gent 8u Kanaal Bossuit-Kortrijk, Boven-Schelde, Oudenaarde (jachthaven op Oude Scheldearm), Ringvaart, Gent
Gent Beernem Kanaal Gent-Oostende

Toerisme

In Beernem ligt de basis van Charter d'Or in de jachthaven BWSV. De oude kanaalarm is een mooi natuurgebied. Op wandelafstand van de jachthaven is er een supermarkt en ter plaatse kan men een een lekkere snack of pannenkoek eten in 't Boothuis.

In Deinze lonkt het museum met schilders van de Latemse school. Op de fiets of te voet is een bezoek aan de Kasteeltuinen van Ooidonk de moeite waard. Het Kasteel van Ooidonk is een prachtig middeleeuws slot dat eind 16de eeuw werd heropgebouwd. Verder is er de bekende beiaardskerk of kun je een bezoekje brengen aan het dierenpark. Of gaat de voorkeur naar Deurle, het mooiste dorp van Oost-Vlaanderen? Deinze Yacht Club bevindt zich dicht bij het centrum van de stad Deinze, naast het recreatiedomein De Brielmeersen. De jachthaven heeft 64 ligplaatsenen hiervan zijn er 4 het hele jaar door gereserveerd voor bezoekers.

Aan de Handelskaai in Kortrijk is een aanlegsteiger ter beschikking voor de pleziervaart. Vlakbij ligt Barbootel Ahoi, een binnenvaartschip dat volledig werd omgebouwd tot horecaschip. Aan de overkant van de Leie glimt de gouden kroon van Texture, Museum over Leie en Vlas.

Verder kun je een bezoekje brengen aan het historisch stadhuis en Belfort, de broeltorens of kun je een dagje gaan shoppen. Langs de Leieboorden is het gezellig vertoeven en kun je in de zomer ook op Buda Beach terecht. Tot slot is er nog een passantenhaven langs het Guido Gezellepad maar deze is enkel toegankelijk voor kleine schepen aangezien je onder de brug door moet kunnen.

In Oudenaarde kunnen de schilderachtige “verdures” of wandtapijten zeker bekoren. Ename toont zijn verleden in de archeologische opgraving en het museum brengt het jaar 1000 terug tot leven. Verder is Oudenaarde bekend om zijn 16de eeuwse stadhuis, het Centrum Ronde van Vlaanderen en om zijn brouwerijen.

Vaarcentrum Drongen heeft verschillende steigers in de Slingerstraat in Drongen. In overleg met de havenmeester kunnen passanten hier aanmeren.

Portus Ganda is de nautische toegangspoort tot de stad Gent, gelegen aan de historische samenvloeiing van de Schelde met de Leie vlak bij het stadscentrum. De haven is opgevat als passantenhaven, hierdoor heeft de watertoerist (zelfs in het topseizoen) de meeste garantie om van zijn vaartuig direct aan wal te kunnen stappen. Eigenzinnig Gent ademt geschiedenis en biedt je een boeiende cultuurcocktail tot aan de rand gevuld met trendy en modern stadsleven. Gent is de stad voor levensgenieters, niks moet, alles kan, een stad op mensenmaat. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten wat goed leven is. Laat tijdens je trip je kans niet liggen om het wereldbefaamde meesterwerk het Lam Gods, van de gebroeders Van Eyck, of het S.M.AK. te bewonderen. Qua gastronomie kunnen we in deze regio ook heel wat restaurantjes aanraden.

Sint-Martens-Latem was en is een schilderdorp, zie maar naar zijn vele kunstgalerijen en kunstenaarswoningen. De vele terrasjes nodigen uit tot relaxen. Een echte jungletocht door de Leiemeersen is verrassend anders.

Uitbreidingsmogelijkheden

  • Aansluiten op lus Noord-Frankrijk
  • Aansluiten richting Antwerpen
  • Aanlsuiten richting Vlaamse Ardennen