Met deze vaarroute kun je genieten van het historische Brugge en daarna verder door naar de kuststeden via de binnenwateren.
De kustjachthavens van Oostende en Nieuwpoort lenen tot het bezoek aan onze Koningin der Badsteden of tot een dagje strand.
Via het historische Veurne kun je doorvaren tot in het Noord-Franse Duinkerke waar u onderweg nog enkele aansluitpunten naar andere mooie vaarlussen passeert.

Routes en vaaruren

Start - bestemming Vaaruren Kanaal
Beernem Brugge 1u Kanaal Gent-Oostende, Keersluis Beernem, Moerbruggebrug, Steenbruggebrug
Brugge Oostende 5u Kanaal Gent-Oostende
Oostende Nieuwpoort 1u 15min Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, Sluizencomplex Ganzepoot, ijzermonding
Nieuwpoort Veurne 1u 15min Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke
Veurne Duinkerke 2u 15min Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, Canal de Furnes

Toerisme

In Beernem ligt de basis van Charter d'Or in de jachthaven BWSV. De oude kanaalarm is een mooi natuurgebied. Op wandelafstand van de jachthaven is er een supermarkt en ter plaatse kan men een een lekkere snack of pannenkoek eten in 't Boothuis.

Brugge: het Venetië van de Noordzee! De Brugse jachthaven Coupure ligt op een 17de-eeuwse doorsteek naar de binnenstad. In de buurt zijn er ook enkele goede restaurants.
De sluis van Passendale stamt nog uit de 17de Eeuw. Het kunstwerk vormde toen een belangrijke schakel in de verbinding tussen de kust en het achterland. Vandaag is het een beschermd monument.

In Oostende ligt de Mercator voor anker, een zeilschip dat van 1932 tot 1960 dienst deed als opleidingsschip voor de officieren van de Belgische koopvaardij. Vandaag is de driemaster een museum vol nautische schatten.

Verscholen in de duinen van de Oostendse Oosteroever ligt Fort Napoleon. Het militaire gebouw uit de tijd van Napoleon werd volledig gerestaureerd en biedt nu onderdak aan een museum en een restaurant. Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht over de duinen.
In de Dronkenput in Middelkerke heb je het gevoel je evenwicht te verliezen. De waterput werd eind 19de eeuw plotseling schuin omhoog opgestuwd. Je krijgt hier de neiging om je evenwijdig te houden met de pijlers, die een hellingsgraad van 12% hebben.

Wie zin heeft in ribbetjes kan o.a. aan de Rattevallebrug in Middelkerke terecht.
Het Grand Hotel Bellevue in Westende is een opmerkelijk gebouw in Belle époquestijl van architect Octave Van Rysselberghe. Danzij de opvallende, ronde uitbouw kreeg het gebouw de bijnaam 'De Rotonde' mee. In 2009 fungeerde het als decor voor het VT4-programma 'Het Hotel: Westende'.

Nieuwpoort was vroeger één van de belangrijkste vissershavens van de kust. De garnaalvangst en het lijnvissen blijven een Nieuwpoortse specialiteit. Breng zeker eens een bezoek aan de levendige vismijn en de jachthavens, die niet minder dan 2500 ligplaatsen bieden. Liefhebbers van de watersport kunnen terecht op de verschillende domeinen van Sport Vlaanderen (vroeger Bloso).

Veurne, met haar jachthaven in het centrum van de stad, is zowat een openluchtmuseum met het Stadhuis en het Landhuis in respectievelijk Vlaamse en Italiaanse renaissancestijl, het Spaans Paviljoen en de Sint-Walburgakerk. Veurne heeft ook heel wat lekkers te bieden, zoals de streekspecialiteiten witte worst, potjesvlees en kletskoppen. Er is wekelijkse markt op woensdag.

In Adinkerke kunnen de jongsten en minder jongen zicht uitleven in Plopsaland.
Duinkerke is de derde grootste haven van Frankrijk. Maar er is uiteraard meer te zien. Het stadscentrum van Duinkerke heeft meerdere troeven: historische gebouwen, musea, shoppingmogelijkheden, de zee bij de wijk Malo-les-Bains.

Uitbreidingsmogelijkheden

  • Aansluiten op lus Westhoek / Flanders Fields en Noord-Frankrijk
  • Aansluiten op lus Leiestreek Kortrijk & Gent